סקביאס (גרדת): איך נפטרים מהצרה הזאת?

July 19 2022doritr

גרדת היא מחלת עור שגורמת לפריחה וגרד משמעותי מאוד בגוף. היא נקראת גם סקביאס והיא ידועה כמחלה מדבקת שהגורם לה הוא קרציון סקרופטס סקביי. אותם קרציונים שהגודל שלהם הוא כרבע מילימטר, משתמשים בפיות שלהם וברגליים הקדמיות שלהם בכדי לחפור מנהרות בתוך העור. במנהרות הללו הם מטילים את הביצים שלהם ומתרבים. ההערכה היא שכיום יש בעולם כ100 מיליון בני אדם שסובלים מגרדת.

סקביאס (גרדת): איך נפטרים מהצרה הזאת?

התסמינים של גרדת

התסמינים השכיחים ביותר של גרדת כוללים פריחה וגירודים עזים בגוף אשר מחמירים בעיקר בלילה. הגרדת מתבטאת בהופעה של קשריות אדומות קטנות ומגרדות ולעיתים ניתן לראות בזכוכית מגדלת את המחילות שבהן מתחפר הקרציון בתוך עור הגוף. אצל אנשים שלא חלו בסקביאס בעבר, עלולים הסימפטומים הראשונים להופיע רק כמה שבועות לאחר שהם נדבקים באופן ראשוני. האזורים שבהם מופיעה הגרדת אצל מבוגרים הם בין אצבעות הידיים, הקפל שבין אצבעות הידיים, הצד הפנימי של האמות, בתי השחי, אצל נשים העור הסמוך לפטמות, מסביב לטבור באגן, ברכיים, עכוז, הירכיים האחוריות, צידי השוקיים. הגב, החזה והבטן יהיו מעורבים פחות. אצל ילדים האזורים הנפוצים לגרדת יהיו כפות הידיים, כפות הרגליים והראש.

גורמי סיכון לגרדת

גורמי הסיכון שעלולים לגרום לגרדת הם מערכת חיסון חלשה כגון אצל קשישים, חולי איידס, אנשים שחולים בלוקמיה ועוד. מגורים בדירה צפופה כגון מגורים במתקנים צבאיים, בבתי כלא ובבתי אבות ועוד. רוב האנשים ידבקו בגרדת כתוצאה ממגע ישיר של עור לעור עם אדם שיש לו סקביאס בתנאים של צפיפות במגורים. העברה של המחלה יכולה לקרות גם כתוצאה משימוש משותף בחפצים לרבות בגדים, מצעים, שמיכות, מגבות ועוד שבהם נגע האדם שנגוע בסקביאס. קרציון הגרדת יכול לחיות מחוץ לגוף 24 עד 36 שעות ולעיתים אף יותר אם הטמפרטורה בחוץ נמוכה והלחות גבוהה. 

כיצד מאבחנים גרדת?

הרופא יוכל לאבחן גרדת על פי בדיקה פיזית והסתכלות בלבד על האזור הנגוע, ללא צורך בבדיקות מעבדה. ניתן לקחת משטח מהעור בכדי לאשר את האבחנה. בכדי לצפות בקרציון יש להיעזר בזכוכית מגדלת או במיקרוסקופ. הסבירות כי מדובר בגרדת יהיה בהתאם לנתונים הבאים: אם האדם סובל מגרד מפושט שמחמיר בלילה ואם אין פרופורציה בין הגודל של הפריחה לעוצמה של הגירוד. לא פעם הפריחה תראה מתונה ותחושת הגירוד תהיה עזה. אם תופיע פריחה באזורים אופייניים כפי שהוזכרו במאמר, אם מופיע גרד אצל בן משפחה או אדם המצוי בקשר קרוב עם חולה ועוד. לא פעם האבחנה הקלינית של גרדת תהיה ברורה ועם זאת קיימות מחלות עור שונות העשויות להיות דומות לגרדת, כגון אטופיק דרמטיטיס או פטרת ועל כן חשוב לפנות לרופא לצורך בדיקה ואבחון במקרה של חשד לגרדת. רופא מקצועי ידע כיצד לאבחן בצורה טובה אם מדובר על גרדת או על מחלת עור אחרת. במידה ומדובר על סימפטום שמעיד על מחלה אחרת, הרופא ישלח אתכם להמשך בירור.

Share:

goldko

הישארו מעודכנים